Pengertian Mailing List
Dalam sebuah artikel di www.student.unpar.ac.id  Mailing list adalah group diskusi dimana setiap orang bisa berlangganan dan berpartisipasi didalamnya. kita dapat membaca mail orang lain dan kemudian mengirimkan balasannya.   

Setiap kali kita atau orang lain mereply sebuah mail, mail tersebut didistribusikan ke setiap mail box masing masing orang yang terdapat di dalam daftar.
Semua proses ini diatur oleh sebuah program yang dinamakan Mailing List Manager (MLM'S) atau Mail Servers.
Pengertian lain milis yaitu sebuah alamat email yang digunakan oleh sekelompok pengguna internet untuk melakukan kegiatan tukar menukar informasi. Setiap pesan yang dikirimkan ke alamat sebuah milis, secara otomatis akan diteruskan ke alamat email seluruh anggotanya. Milis umumnya dimanfaatkan sebagai sarana diskusi atau pertukaran informasi diantara para anggotanya.

Pengelompokan alamat e-mail. Artinya, apabila suatu surat dikirimkan ke alamat ini, maka secara otomatis sistem akan mengirimkannya kepada alamat-alamat yang telah didaftarkan dalam database mesin tersebut, dengan adanya mailing list ini, apabila satu surat ingin dikirimkan ke beberapa orang, maka cukup dikirimkan ke mailing list. Metode pengiriman email juga dapat diset apakah setiap email yang dikirimkan oleh anggota dapat diterima atau cukup diterima sekaligus (digest).

Pengaturan diskusi melalui mailing list ini dapat diset dalam bentuk moderated atau unmoderated tergantung siapa saja yang boleh berkomentar dan ikut berdiskusi. Pengaturan diskusi dilakukan oleh seorang moderator.
Secara sederhana, Mailing list adalah sebuah daftar alamat alamat email  yang mempunyai kesukaan/kepentingan yang sama.
 

Konsep Mailing List
Sebuah mailing list mempunyai moderator yang akan meninjau dan menentukan apakah mail dapat dikirim ke setiap orang yang ada didaftar. Sehingga diskusi tetap terfokus. Sebagai moderator daftar mailnya ada yang manusia dan ada juga yang berupa software komputer yang mengijinkan seseorang berlangganan (subscribe) atau mencabut langganan secara otomatis (unsubscribe). Namun banyak juga daftar mailing list yang tanpa moderator, dan hal itu adalah lumrah. Terdapat dua jenis mailing list dasar yang besar: mailing list Internet dan mailing list jaringan Bitnet (Because Its Time Network). Semua mailing list Bitnet kegiatan administrasinya diotomasi oleh software komputer yang disebut LISTSERV singkatan dari list server (server daftar), yang akan mengatur secara otomatis untuk berlangganan ataupun berhenti berlangganan pada mailing list-nya.
Alamat milis pada dasarnya hanyalah sebuah fasilitator dalam forum diskusi, karena di dalam alamat milis terdapat data-data yang menampung alamat e-mail masing-masing anggota milis, sehingga jika ada satu topik diskusi yang akan dibicarakan, maka topik tersebut oleh administrator milis secara otomatis akan dikirimkan ke alamat e-mail setiap anggotanya. Kelompok diskusi milis ini banyak sekali jumlahnya, dan secara garis besar dapat dikelompokkan ke dalam dua kategori:
 

  1. Berdasarkan topic
    Topik mailing list beraneka ragam tergantung pada profesi atau keseragaman yang dimiliki oleh anggotanya, dan biasanya jenis ini terbuka untuk umum sehingga seorang peminat diskusi dapat mendaftarkan dirinya sendiri secara langsung.
  2. Berdasarkan komunitas kelompok tertentu
    biasanya milis jenis ini bersifat tertutup dan hanya terbuka bagi anggotanya saja. Misalnya milis yang dimiliki oleh suatu partai atau organisasi atau yang keanggotaannya atau untuk berlangganannya melalui suatu cara tertentu, seperti membayar uang langganan (profit) atau cara-cara lainnya.
    Berlangganan (subscribe) ke suatu milis pada umumnya harus mematuhi aturan-aturan yang ditetapkan oleh moderatornya, dan jika tidak, maka Anda akan dicoret dari daftar anggota dan akan dimasukan kedalam daftar tidak berlangganan (unsubscribe). Selain itu ber-milis ria di Internet mempunyai etika-etika yang harus kita patuhi untuk kenyaman kita bersama, yang disebut dengan Etika Mailing List.
    Pada dasarnya mailing list bekerja dengan konsep yang sangat sederhana. Seorang pengguna cukup mengirimkan e-mail ke salah satu alamat email untuk kemudian disebarkan ke semua anggota mailing list yang tergabung atau berlangganan ke alamat email tersebut. Dalam hal ini, jika suatu milis dibuat di Yahoo!groups maka semua prosedur, teknis administrasi dan perjanjian mengikuti apa yang berlaku di Yahoo! Groups.
    Selain untuk diskusi, milis juga dapat digunakan untuk sharing foto dan file. Singkat kata, milis merupakan cara paling mudah bagi suatu komunitas untuk saling berkomunikasi di internet dan sekarang ini terkenal sebagai komunitas maya

Web Penyedia Layanan Mailing List
Dewasa ini banyak web penyedia layanan e-mail dan milist secara gratis (tanpa bayar) dengan proses registrasi yang sangat mudah, kita ambil contoh google.com dan yahoo.com adalah dua situs besar penyedia layanan e-mail dan milis secara gratis.

Beberapa orang yang mempunyai minat yang sama tentang suatu hal dapat bergabung di sebuah miling list, dengan ketentuan yang telah dibuat tentunya. Berikut beberapa contoh miling list yang ada :

escaevabookclub@yahoo.groups.com
Miling list untuk mereka yang hobi dengan dunia tulis menulis, penerbitan, bedah buku dan sebagainya
ilmukomputer@yahoo.groups.com
Miling list yang membahas tentang permasalahan dan informasi komputer
assunnah@yahoo.groups.com
Miling list yang membahas tentang permasalahan dan diskusi agama islam
Dan seterusnya
Dan seterusnya

Bagi pemula atau seseorang yang ingin bergabung disuatu milist dapat mencari group milist melalui web browser, dengan catatan telah memiliki  ID dari salah satu web berowser. misalnya Yahoo atau google ID

JENIS KEANGGOTAAN MILIST 

Jenis keanggotaan dalam suatu milis di Yahoo! Groups atau disebut membership level memiliki hak yang berbeda-beda yaitu:

  1. Owner, Pemilik suatu milis, merupakan anggota yang membuat suatu milis. Owner otomatis merangkap sebagai moderator. Owner memiliki control yang lengkap pada suatu milis, termasuk untuk menghapus milis. Meskipun ada beberapa keuntungan untuk memiliki lebih dari satu owner, dan perlu dicatat bahwa anggota yang ditunjuk untuk menjadi owner akan memiliki hak-hak yang sama seperti owner yang pertama, termasuk menghapus milis atau menghapus anggota, bahkan menghapus owner yang pertama!
    Untuk menjadi owner suatu milis, tidak harus mempunyai /menggunakan email di yahoo.com. Pada daftar anggota milis, tanda bintang (asterisk) berwarna biru menandakan bahwa anggota yang bersangkutan adalah owner, sedangkan asterisk kuning mengindikasikan keanggotaan sebagai moderator.
  2. Moderator Anggota yang dapat mengubah aturan delivery dan posting untuk tiap anggota milis. Hak-hak moderator adalah :
    Message: menyetujui,mengedit,atau menghapus pesan.
    Membership : menyetujui, mengundang menambah, menghapus, atau mem-ban anggota.
    Moderators : menambahkan, menghapus, atau mengubah hak moderator.
    Group : mengubah aturan yang ada untuk group(auto-delivered file settings).
    Delete the group: moderator dengan hak ini dapat dengan permanent menghapus milis
  3. co-moderator, Anggota ini memiliki jenis keanggotaan moderator dan diberikan hak-hak(previlege)tertentu untuk membantu tugas moderator
  4. regular subscription, Anggota biasa

KEUNTUNGAN MILIST   

Ada beberapa manfaat atau keuntungan yang diperoleh dari miling list diantaranya adalah sebagai berikut:

  1. Efektif dan efisien untuk keperluan surat menyurat termasuk bagi pengiriman surat kepada beberapa orang sekaligus terutama anggota dengan isi berita yang sama misalnya agenda pertemuan, promosi produk, undangan penikahan dan sebagainya.
  2. Fleksibel karena email dapat dikirim, diterima, atau dibaca kapan saja dan dimana saja.
  3. Sebagai ajang diskusi terhadap orang-orang yang mempunyai minat yang sama.
  4. Untuk berlangganan informasi tertentu secara periodik, misalnya untuk memantau informasi harga produk dari suatu perusahaan.
  5. Mengirim dan Menerima kartu ucapan.
     

Sumber:

  1. student.unpar.ac.id , total.or.id, yahoo.com, google.com, yahoogroups.com, diakses tanggal 14 Juli 2008
  2. Makalah internet/intranet "teori email dan forum komunikasi di dalam email”oleh Jurusan Teknik Informatika, Fakultas teknologi industri,Universitas pembangunan nasional “veteran”Yogyakarta.



posted by: Rahmat (reply)
post date: 08.29.08 (10:36 pm)

Saya tertarik bergabung,dn untuk milis yang membahas tentang dunia otomotif apa ya?trm ksih



posted by: nanang h (reply)
post date: 01.27.09 (11:57 pm)

saya mau nanya untuk menghapua anggota milis gimana caranya? thx



posted by: fadli (reply)
post date: 06.17.09 (3:23 pm)

mas sy mw mengangkat tmn sy sbagai moderator
itu caranya gimana yah????



posted by: ramdan (reply)
post date: 08.04.09 (12:02 am)

teu
nggak,,



posted by: rere (reply)
post date: 08.10.09 (12:17 am)

gimana cara membuatnya




posted by: RUDINI (reply)
post date: 01.18.10 (5:35 pm)

KELEMAHAN MAILING LIST



posted by: abi sulaiman 38@ yahoo.id.com (reply)
post date: 06.11.10 (2:43 pm)

pospol city



posted by: Fandri (reply)
post date: 03.15.11 (8:27 pm)

IS good



posted by: maria tampubolon (reply)
post date: 11.10.11 (2:20 am)

cmana milih pacar yang baek



posted by: afa (reply)
post date: 11.10.11 (4:25 am)

2 jenis mailing list berdasarkan topiknya?



posted by: Werierisify (reply)
post date: 11.11.11 (11:07 am)

iuurr 588 kkk



posted by: allorroracer (reply)
post date: 11.15.11 (7:02 pm)

solo teen girls anal
suprise anal incersion
anal sexy sites
teenie xxx anal
mature anal sex movies
anal ass intercourse male
mom kitchen anal apron
nice anal sex positions
anal sex hotgoo
anal sex q a
anal fissure nitroglycerine
anal pov vids
anal cooter core soft
nanuk anal
anal lawnmower girl video




posted by: allorroracer (reply)
post date: 12.16.11 (8:31 pm)

hello my beautiful world
hello everyone on this place!
i am Kate



posted by: bambuchelika (reply)
post date: 03.25.12 (2:47 am)

"That was sooooooo HOT." She said. Intercourse: Do you like to control sex. Net: Was she able to reject sexual partners (hygene, questionable health, etc. The feeling was incredible. Jane began to move with Rita's rhythm, slowing building to the climax she knew was to come. Needless to say with a voluptuous young girl 14 years my junior, my thoughts began to wander. Then he took a black leather case out of his jacket pocket, removed a hypodermic needle and injected something into Amanda's arm. I'd have a problem in having to deal with other males in a group sex situation. Ben was sitting around the house, waiting for one of his friends to call him for a party. I don't dare bother her when we go to bed about 10PM or she whines about leaving her alone.



posted by: promosi situs (reply)
post date: 05.15.12 (7:28 am)

Sangat informatif pos. Terima kasih telah meluangkan waktu untuk berbagi pandangan Anda dengan kami.



posted by: website promotion (reply)
post date: 05.16.12 (4:04 am)

Saya menemukan posting ini sebelumnya hari ini, sementara di kantor Sangat berguna Terkirim link pada diriku sendiri dan kemungkinan besar akan penunjuk itu ketika saya membuatnya di rumah



posted by: buy anabolics (reply)
post date: 05.18.12 (5:35 am)

Blog ini hebat. Ada sering semua info yang sesuai pada saran dari jari-jari saya. Terima kasih dan memelihara pekerjaan yang unggul!



posted by: deca durabolin (reply)
post date: 05.27.12 (3:31 am)

Sekarang aku senang bahwa saya melihat situs ini, persis informasi yang sesuai yang diinginkan!



posted by: dubai escort girls (reply)
post date: 07.10.12 (10:52 am)

Blog ini hebat. Ada sering semua info yang sesuai pada saran dari jari-jari saya. Terima kasih dan memelihara pekerjaan yang unggul!



posted by: zain (reply)
post date: 07.25.12 (11:40 pm)

aku ng bs gunakan software kirim email email massal atomatic sender,bantuin dong



posted by: Norway independent escorts (reply)
post date: 09.14.12 (5:35 am)

Tidak ada terhadap artikel, tapi saya tidak setuju dengan beberapa poin untuk extenct beberapa. Aku mungkin minoritas meskipun, lol. Terima kasih untuk berbagi.



posted by: dubai call girls (reply)
post date: 10.22.12 (12:34 pm)

Persis di mana aku bisa menemukan platform ini Weblog tertentu?



posted by: sites escort (reply)
post date: 12.30.12 (8:51 am)

Comment pouvez-vous ajouter plus d'une image par la poste à blogspot?



posted by: seo optimization (reply)
post date: 01.24.13 (9:25 am)

Comment intégrer une liste de lecture de musique sur mon blog wordpress?



posted by: free iphone apps (reply)
post date: 02.11.13 (12:45 am)

Maybe someone can help me. I want to create a website with a focus on current events in education. I plan to write from my website articles and even published literature. The articles I write will be reviews and criticisms from published articles. I am aware of the Fair Use Doctrine and I can write reviews and provide 'fair and reasonable criticism' without license or approval from the author's original material as long as I cite and provide references to the original author. My website will also have either sponsors or advertise products within it. But not related directly to the articles I write. Most likely advertisement for products I like. For example, a particular software product I like. My question is: Just by having this website "for profit"; am I in violation of the Fair Use Doctrine or have a copyright infringement because my website is for profit from the published material I write ...OR not because the material I write about is not in any way having a copyright infringement upon my sponsors or advertisements even though my website is for profit (In other words, is there any connection or relationship between my sponsors (or advertisements) and my published articles regarding copyright infringement with a for profit website)? Please reply. Thanks!.



posted by: anabolics steroids online (reply)
post date: 02.15.13 (4:13 am)

Aku tidak diragukan lagi merindukan naik pengakuan untuk menjadi sarana untuk menghargai kita untuk semua kontribusi yang mulia kita telah dipajang di sini. Aduk diperbesar internet saya langsung telah terkenal dengan strategi besar untuk pergi dengan teman-teman saya serta keluarga. kami akan menunjukkan yang sebagian besar dari kita pada dasarnya pengunjung telah dikuduskan diragukan lagi ada di sebuah desa mencolok dengan orang-orang yang benar-benar yang paling murni dengan petunjuk menguntungkan. kita merasa memang terikat telah mendeteksi halaman web Anda juga sebagai sikap berani untuk jadi perayaan yang paling beberapa-lebih menit yang luar biasa massa di sini. Terima kasih lagi untuk semua yang kita beberapa rincian.



posted by: Calvin (reply)
post date: 02.17.13 (8:49 pm)

ty



posted by: call girl geneve (reply)
post date: 03.11.13 (2:10 pm)

Itu beberapa hal menarik di sana. Terima kasih untuk posting itu.



posted by: escorte gril (reply)
post date: 03.27.13 (11:31 am)

This web site is my inspiration , very superb style and design and perfect written content .



posted by: Paris escort service (reply)
post date: 04.03.13 (4:04 pm)

I have read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a excellent informative web site.



posted by: ustadzsholihin (reply)
post date: 04.05.13 (8:47 pm)

mantab infonya



posted by: Lyon escort (reply)
post date: 04.07.13 (7:34 pm)

I have got 1 recommendation for your site. It appears like there are a handful of cascading stylesheet issues while opening a number of web pages inside google chrome as well as firefox. It is working alright in internet explorer. Possibly you can double check this.



posted by: France escorte (reply)
post date: 04.15.13 (10:03 pm)

Exceptional issues of your stuff, man. There are examine your own things just before and you?re merely also awesome. I enjoy precisely what that you?ve gotten in this article, appreciate just what you happen to be proclaiming and how a person declare that. You make this engaging and you still be capable of maintain it practical. I find it difficult to delay to examine much more within you. This can be a legitimate exceptional blog.



posted by: Anabol 10 (reply)
post date: 04.19.13 (10:12 am)

Biasanya saya tidak belajar artikel di blog , tapi saya ingin mengatakan bahwa ini menulis-up yang sangat memaksa saya untuk mencoba dan melakukannya ! Rasa tulisan Anda telah kagum saya . Terima kasih , cukup bagus pos. ;) ;)



posted by: Paris escorte (reply)
post date: 04.20.13 (7:50 pm)

C’est la bonne nouvelle de la journée



posted by: France escorts (reply)
post date: 05.01.13 (12:07 am)

resolu a en faire tirer copie:), taxe levee par le roi au cours de cette annee)



posted by: Paris call girls (reply)
post date: 05.03.13 (3:27 am)

Dreary Day… It was a dreary day here yesterday, so I just took to messing around on the internet and found…



posted by: paris excort (reply)
post date: 05.16.13 (5:46 am)

i behar , beste wonderful irakurri bikainak. thx, duzun got my day



posted by: escort girls Lyon (reply)
post date: 05.21.13 (12:49 pm)

i'm not used to the new Yahoo! Pulse that comes with your email. i like blogging though...and i don't know how to change the blog settings to make your posts invisible to everyone except you and stuff. help please DX.



posted by: directories (reply)
post date: 06.06.13 (12:07 am)

Thanks so much for the blog post. Really Cool.



posted by: click here (reply)
post date: 07.24.13 (7:07 pm)

I truly appreciate this article post.



posted by: best link building (reply)
post date: 09.03.13 (5:42 pm)

pEBhJJ Really enjoyed this post.Really looking forward to read more.



posted by: link building (reply)
post date: 09.06.13 (10:41 am)

JqhlxD Fantastic post.Thanks Again. Keep writing.



posted by: the best seo service (reply)
post date: 09.08.13 (2:12 am)

pJ2wQ6 I really liked your article post.Really looking forward to read more.



posted by: check out these guys! (reply)
post date: 10.15.13 (6:05 am)

5Li8n0 Thanks again for the blog post.Really thank you! Cool.



posted by: smashing top seo (reply)
post date: 10.26.13 (5:02 am)

UeyepK I appreciate you sharing this post.Thanks Again. Want more.



posted by: top seo guys (reply)
post date: 10.26.13 (7:15 am)

FUf2zk Thank you for your post.Really looking forward to read more. Great.



posted by: top seo guys (reply)
post date: 11.01.13 (10:45 am)

xxYnPe This is one awesome article post.Really thank you! Keep writing.



posted by: great things to know (reply)
post date: 11.18.13 (1:58 pm)

GJBLYs I appreciate you sharing this blog.Really looking forward to read more. Fantastic.



posted by: awesome things! (reply)
post date: 01.08.14 (9:46 pm)

Dvyb3S Thank you for your article. Really Great.



posted by: Brunilda Stouch (reply)
post date: 01.11.14 (10:20 pm)

Is using a copyright material as a reference to write articles illegal?



posted by: nice seo guys (reply)
post date: 01.16.14 (3:13 am)

qWgl3S Very informative post. Keep writing.



posted by: eduzwsqp (reply)
post date: 01.19.14 (8:24 am)

jfj8mmr8

wgjt2p1g

insurance

j9e098u6

itsip73m



posted by: awesome things! (reply)
post date: 01.30.14 (8:11 pm)

TbNc45 Awesome post.



posted by: FADLI (reply)
post date: 01.30.14 (11:11 pm)

TAII



posted by: stunning seo guys (reply)
post date: 02.28.14 (10:26 am)

Xb9Xd7 Very informative article.Much thanks again. Awesome.



posted by: check it out (reply)
post date: 03.22.14 (6:07 am)

6bEdgH Hey, thanks for the post.Really thank you! Want more.



posted by: best prices (reply)
post date: 04.01.14 (7:43 am)

houKEG Im grateful for the article post. Really Cool.



posted by: best prices (reply)
post date: 05.11.14 (2:43 pm)

YSoKBa Very informative blog post.Thanks Again. Keep writing.



posted by: canary wharf (reply)
post date: 06.05.14 (10:48 pm)

Ggarl3 Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Really Great.



posted by: Tactical Solar Generator (reply)
post date: 06.12.14 (7:13 am)

Enjoyed every bit of your blog.Really thank you! Fantastic.



posted by: Nike Air Max outlet (reply)
post date: 06.12.14 (7:15 am)

Very informative blog post.Much thanks again. Fantastic.



posted by: cultivo de marihuana (reply)
post date: 06.12.14 (7:17 am)

Thanks so much for the blog article.Really thank you! Want more.



posted by: holy grail of weight loss (reply)
post date: 06.12.14 (7:18 am)

I cannot thank you enough for the blog.Thanks Again. Fantastic.



posted by: Escorts Mallorca (reply)
post date: 06.16.14 (9:09 am)

Great post.Much thanks again. Want more.



posted by: cheap seo services (reply)
post date: 06.17.14 (11:22 pm)

DmmVq1 Looking forward to reading more. Great blog.Really thank you!



posted by: things to do in Madrid (reply)
post date: 06.18.14 (6:10 am)

Thank you ever so for you blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.



posted by: Online Learning (reply)
post date: 06.21.14 (2:21 pm)

I cannot thank you enough for the article.Really thank you!



posted by: Unusual Jewellery (reply)
post date: 06.21.14 (2:23 pm)

Thanks again for the blog article.Really looking forward to read more. Really Great.



posted by: ski workout (reply)
post date: 06.21.14 (2:25 pm)

Really enjoyed this blog.Really thank you! Really Cool.



posted by: RECEIVE $250 to $ 1000 per DAY (reply)
post date: 06.21.14 (11:54 pm)

Im obliged for the post.Much thanks again. Really Great.



posted by: Best secondary schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 06.24.14 (1:19 am)

hoCpcW Say, you got a nice blog.Really looking forward to read more.



posted by: stands (reply)
post date: 06.24.14 (4:16 am)

I cannot thank you enough for the post.Much thanks again. Cool.



posted by: Top boarding schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 06.30.14 (1:56 am)

I really liked your post.Really looking forward to read more.



posted by: Walnut Creek DUI Attorney (reply)
post date: 06.30.14 (1:58 am)

Wow, great blog article. Really Great.



posted by: Top schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 07.01.14 (4:32 am)

Thank you ever so for you blog post.Much thanks again. Really Cool.



posted by: procurement and supply chain services (reply)
post date: 07.02.14 (11:55 am)

I am so grateful for your post.Much thanks again.



posted by: death cleanup fl (reply)
post date: 07.03.14 (7:49 am)

Very informative post.Thanks Again. Really Great.



posted by: serious game corporation (reply)
post date: 07.03.14 (7:51 am)

Great, thanks for sharing this article.Thanks Again. Will read on...



posted by: Milk Thistle Supplements (reply)
post date: 07.07.14 (3:55 am)

Thanks for the article post.Thanks Again. Much obliged.



posted by: Portland OR (reply)
post date: 07.08.14 (7:20 am)

I really liked your blog article.Thanks Again. Much obliged.



posted by: iherb coupons (reply)
post date: 07.08.14 (7:33 am)

Very good blog post.Much thanks again. Really Great.



posted by: ceramic dentures Ludwigsburg (reply)
post date: 07.09.14 (8:00 am)

Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Want more.



posted by: Corrlinks Login (reply)
post date: 07.16.14 (1:02 am)

1P8iFT Thank you for your article. Really Great.



posted by: Top boarding schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 07.18.14 (1:53 am)

Wow, great blog article.Really thank you! Really Great.



posted by: best carry on luggage for men (reply)
post date: 08.01.14 (8:11 am)

Muchos Gracias for your article.Much thanks again. Much obliged.



posted by: International schools in Nigeria (reply)
post date: 08.05.14 (1:12 am)

Great blog article.Much thanks again.



posted by: canary wharf (reply)
post date: 08.14.14 (4:34 am)

A round of applause for your article.Much thanks again. Will read on...



posted by: Best secondary schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 08.18.14 (12:26 am)

Thanks a lot for the article. Keep writing.



posted by: digital music distribution (reply)
post date: 08.18.14 (12:29 am)

Thanks a lot for the blog.Thanks Again. Really Cool.



posted by: Best secondary schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 08.21.14 (8:03 am)

Thanks for the post.Much thanks again. Keep writing.



posted by: music promotion (reply)
post date: 08.21.14 (8:07 am)

Thanks a lot for the post.Thanks Again. Really Cool.



posted by: canary wharf (reply)
post date: 09.01.14 (5:12 am)

DpWNNn This is one awesome blog article.Thanks Again. Much obliged.



posted by: Top schools in Port-Harcourt (reply)
post date: 09.02.14 (2:32 am)

Looking forward to reading more. Great article post.Much thanks again. Want more.



posted by: music for sale (reply)
post date: 09.02.14 (2:36 am)

I value the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.



posted by: Wells Fargo Online Banking Login (reply)
post date: 09.04.14 (1:05 am)

KrArXq I appreciate you sharing this blog article.Thanks Again.



posted by: VoIP (reply)
post date: 09.04.14 (6:30 am)

Really enjoyed this blog.Thanks Again. Fantastic.



posted by: kitchen table and storage (reply)
post date: 09.04.14 (6:32 am)

I cannot thank you enough for the blog post. Want more.



posted by: carpet cleaner canberra (reply)
post date: 09.04.14 (6:35 am)

I truly appreciate this blog article.Really looking forward to read more.



posted by: Reduxan Apotheke (reply)
post date: 09.04.14 (6:37 am)

Say, you got a nice article post.Thanks Again. Really Cool.



posted by: cute cheap juniors clothing stores online (reply)
post date: 09.04.14 (6:40 am)

I truly appreciate this article.Thanks Again. Keep writing.



posted by: clases (reply)
post date: 09.05.14 (6:43 am)

Thank you ever so for you article.Really looking forward to read more. Really Great.



posted by: construcciones y edificaciones (reply)
post date: 09.05.14 (6:44 am)

Very neat blog. Really Great.



posted by: fabricante de pijamas (reply)
post date: 09.05.14 (6:45 am)

Looking forward to reading more. Great article post.



posted by: Posicionamiento SEO (reply)
post date: 09.05.14 (6:46 am)

Im thankful for the post.Thanks Again. Awesome.



posted by: visit our website (reply)
post date: 09.05.14 (6:46 am)

I really liked your post.Thanks Again. Much obliged.



posted by: online multi-level marketing business success tips (reply)
post date: 09.08.14 (8:09 am)

Very informative blog post. Fantastic.



posted by: SMS in Nigeria (reply)
post date: 09.08.14 (8:11 am)

A round of applause for your blog.Much thanks again. Will read on...



posted by: Nj limousine (reply)
post date: 09.08.14 (8:11 am)

Im grateful for the article.Thanks Again. Really Great.



posted by: Convert JPEG into Word File (reply)
post date: 09.08.14 (8:15 am)

Im grateful for the blog.Much thanks again.



posted by: how to make an app (reply)
post date: 09.08.14 (8:18 am)

Great, thanks for sharing this post.Much thanks again. Really Cool.



posted by: trindent consulting (reply)
post date: 09.10.14 (4:52 am)

Very informative post.Really looking forward to read more. Much obliged.



posted by: About trindent consulting (reply)
post date: 09.10.14 (4:54 am)

I really enjoy the post. Cool.



posted by: trindent consulting on twitter (reply)
post date: 09.10.14 (4:57 am)

Appreciate you sharing, great blog article.Really looking forward to read more. Great.



posted by: trindent consulting article (reply)
post date: 09.10.14 (4:59 am)

wow, awesome blog.Really looking forward to read more. Fantastic.



posted by: frozen dvd (reply)
post date: 09.10.14 (5:01 am)

I really enjoy the blog.Much thanks again.



posted by: dance class for hen party (reply)
post date: 09.10.14 (5:04 am)

A big thank you for your blog article.Thanks Again. Will read on...



posted by: event management companies in delhi (reply)
post date: 09.10.14 (5:07 am)

Fantastic blog.Really looking forward to read more. Want more.



posted by: Denali Tours (reply)
post date: 09.11.14 (2:39 am)

Looking forward to reading more. Great blog post. Want more.



posted by: MultyGym (reply)
post date: 09.11.14 (2:40 am)

Thanks for the article post.Really thank you! Really Great.



posted by: Wine gift baskets (reply)
post date: 09.12.14 (1:09 am)

Thanks again for the post. Keep writing.



posted by: cba (reply)
post date: 09.12.14 (1:12 am)

I think this is a real great article.Much thanks again. Cool.



posted by: Shoulder Bag (reply)
post date: 09.12.14 (1:15 am)

Major thankies for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.



posted by: wedding planners in delhi (reply)
post date: 09.12.14 (6:16 am)

Great, thanks for sharing this blog. Fantastic.



posted by: computer repair lakeland fl (reply)
post date: 09.12.14 (6:18 am)

I appreciate you sharing this article.Much thanks again. Awesome.



posted by: Hot Tub Pumps (reply)
post date: 09.12.14 (6:20 am)

I truly appreciate this blog post.Really thank you! Awesome.



posted by: Hot Tub Pumps (reply)
post date: 09.12.14 (6:23 am)

I value the article post. Awesome.



posted by: it support ocala fl (reply)
post date: 09.12.14 (6:25 am)

Thanks for the blog.Much thanks again. Much obliged.



posted by: cccam server (reply)
post date: 09.13.14 (4:05 am)

I cannot thank you enough for the post.Really looking forward to read more. Will read on...



posted by: About TicketsatWork (reply)
post date: 09.13.14 (4:07 am)

Great, thanks for sharing this blog. Fantastic.



posted by: Watch this video (reply)
post date: 09.13.14 (4:10 am)

Major thanks for the blog article. Want more.



posted by: TicketsatWork article (reply)
post date: 09.13.14 (4:12 am)

Thanks-a-mundo for the blog.Really looking forward to read more. Really Cool.



posted by: ticketsatwork.com (reply)
post date: 09.13.14 (4:14 am)

I really enjoy the article.Really looking forward to read more. Keep writing.



posted by: tours in arizona (reply)
post date: 09.15.14 (7:46 am)

Really informative article post.Thanks Again. Really Great.



posted by: sms companies in lebanon (reply)
post date: 09.15.14 (7:47 am)

Thanks again for the blog. Awesome.



posted by: private detective greenville sc (reply)
post date: 09.16.14 (12:43 am)

A round of applause for your article.Really thank you! Awesome.



posted by: wander guard system (reply)
post date: 09.16.14 (12:43 am)

Thanks so much for the blog post.Really thank you! Much obliged.



posted by: pi rock hill sc (reply)
post date: 09.16.14 (12:44 am)

I think this is a real great blog.Much thanks again.



posted by: carpet cleaners columbia sc (reply)
post date: 09.16.14 (12:44 am)

Looking forward to reading more. Great post.Thanks Again. Really Cool.



posted by: natural mattress (reply)
post date: 09.18.14 (6:40 am)

Really enjoyed this article.Really looking forward to read more. Cool.



posted by: best secondary schools in Nigeria (reply)
post date: 09.18.14 (6:52 am)

Thanks again for the blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.



posted by: Social media manager nigeria (reply)
post date: 09.18.14 (6:53 am)

Great, thanks for sharing this blog post.Thanks Again. Great.



posted by: SAP Project Manager (reply)
post date: 09.18.14 (6:54 am)

Really informative blog article.Really looking forward to read more. Cool.



posted by: mSpy for phones coupon (reply)
post date: 09.22.14 (3:48 am)

Thanks so much for the blog post.Much thanks again. Much obliged.



posted by: wholesale jewelry from China (reply)
post date: 09.22.14 (3:49 am)

Awesome article.Thanks Again. Keep writing.



posted by: hydroxycut pro clinical (reply)
post date: 09.23.14 (12:21 am)

Thank you ever so for you article post.Really thank you!



posted by: Video Surveillance Miami (reply)
post date: 09.23.14 (12:23 am)

I really liked your post.



posted by: NHL Championship Rings (reply)
post date: 09.23.14 (3:00 am)

Say, you got a nice post.Much thanks again. Much obliged.



posted by: cima exams (reply)
post date: 09.23.14 (3:12 am)

A big thank you for your article post. Will read on...



posted by: wisdom academy (reply)
post date: 09.23.14 (3:15 am)

I really liked your article.Much thanks again. Much obliged.



posted by: handmade bag (reply)
post date: 09.23.14 (3:18 am)

I really like and appreciate your blog.Much thanks again. Fantastic.



posted by: handmade leather bag (reply)
post date: 09.23.14 (3:20 am)

This is one awesome blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.



posted by: summer bag (reply)
post date: 09.23.14 (3:24 am)

Great, thanks for sharing this blog.



posted by: weight loss with garcinia cambogia extract (reply)
post date: 09.24.14 (6:35 am)

Im thankful for the blog article. Will read on...



posted by: Video Surveillance Miami (reply)
post date: 09.24.14 (11:37 pm)

Awesome post. Want more.



posted by: bags for women (reply)
post date: 09.25.14 (11:50 pm)

Im grateful for the article post.Really looking forward to read more. Fantastic.



posted by: jonn3 (reply)
post date: 09.26.14 (2:18 am)

I appreciate you sharing this article.Much thanks again. Really Cool..



posted by: Social Media Strategy (reply)
post date: 09.26.14 (2:23 am)

PXzZm7 Major thankies for the blog article. Really Cool.



posted by: xbox code generator (reply)
post date: 09.29.14 (8:42 am)

I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Really Great.



posted by: janitorial services newbury park (reply)
post date: 09.29.14 (8:44 am)

Appreciate you sharing, great article post.Really looking forward to read more. Will read on...



posted by: window treatments Goodyear (reply)
post date: 09.29.14 (8:45 am)

Thanks for the post. Great.



posted by: Discount Brands (reply)
post date: 09.29.14 (8:47 am)

Thank you ever so for you blog article. Really Cool.



posted by: Toyota Innova 2015 (reply)
post date: 09.29.14 (8:49 am)

Thanks for the article post. Much obliged.



posted by: Office Cleaning in Ventura Countys (reply)
post date: 09.30.14 (10:53 pm)

Very good article post.Thanks Again. Cool.



posted by: newbury park janitorial service (reply)
post date: 09.30.14 (11:00 pm)

Im obliged for the blog article. Keep writing.



posted by: Toyota Innova 2015 (reply)
post date: 09.30.14 (11:02 pm)

I cannot thank you enough for the article post.



posted by: Dietitian (reply)
post date: 09.30.14 (11:03 pm)

Thank you for your post. Great.



posted by: Dream To Reality (reply)
post date: 09.30.14 (11:04 pm)

Very informative article.Really thank you! Much obliged.



posted by: attorneys (reply)
post date: 10.01.14 (1:32 am)

I cannot thank you enough for the blog article.Much thanks again. Awesome.



posted by: Fashion Films (reply)
post date: 10.01.14 (1:34 am)

Very informative blog.Really thank you! Cool.



posted by: ECG (reply)
post date: 10.01.14 (1:37 am)

Major thanks for the article post.Really thank you! Great.



posted by: small business ideas for women (reply)
post date: 10.01.14 (6:28 am)

Thanks-a-mundo for the article.Really thank you! Keep writing.



posted by: business ideas for beginners (reply)
post date: 10.01.14 (6:30 am)

Thanks for sharing, this is a fantastic post. Will read on...



posted by: Best Small Business To Start (reply)
post date: 10.01.14 (6:32 am)

Major thankies for the article.Thanks Again. Fantastic.



posted by: Part Time Business Ideas (reply)
post date: 10.01.14 (6:35 am)

I cannot thank you enough for the article.Much thanks again. Awesome.



posted by: giuseppe zanotti paris (reply)
post date: 10.01.14 (11:02 pm)

Enjoyed every bit of your article post.Really looking forward to read more. Fantastic.



posted by: qui tam attorney (reply)
post date: 10.01.14 (11:04 pm)

Very informative article.Really thank you! Awesome.



posted by: reusable food pouch (reply)
post date: 10.02.14 (5:35 am)

Really informative post. Awesome.



posted by: janitorial service 92870 (reply)
post date: 10.03.14 (4:30 am)

Im obliged for the article post.Really thank you!



posted by: ΑΓΡΟΤΙΚΑ & (reply)
post date: 10.03.14 (4:33 am)

I am so grateful for your article post.Really thank you! Really Great.



posted by: Commercial Real Estate Broker Los Angeles (reply)
post date: 10.03.14 (4:34 am)

I really like and appreciate your article.Thanks Again.



posted by: Carrier bags (reply)
post date: 10.03.14 (4:36 am)

Enjoyed every bit of your article post.Really looking forward to read more.



posted by: raw vegan recipes (reply)
post date: 10.03.14 (5:16 am)

Really enjoyed this article post.Much thanks again.



posted by: electronic cigarette (reply)
post date: 10.03.14 (5:52 am)

T41d3p A round of applause for your post.Really thank you! Keep writing.



posted by: electronic cigarettes (reply)
post date: 10.03.14 (5:58 am)

ge5Lmk Muchos Gracias for your article post.Much thanks again.



posted by: şişme bebek (reply)
post date: 10.14.14 (3:54 am)

Appreciate you sharing, great article.Really thank you! Keep writing.



posted by: penis (reply)
post date: 10.14.14 (3:56 am)

A round of applause for your blog article.Much thanks again. Keep writing.



posted by: PT-141 (reply)
post date: 10.17.14 (12:44 am)

Thanks a lot for the post.Much thanks again. Awesome.



posted by: autorent Tallinn (reply)
post date: 10.20.14 (1:50 am)

Thanks a lot for the blog.Really thank you! Much obliged.



posted by: room addition orange county (reply)
post date: 10.21.14 (3:36 am)

Hey, thanks for the blog article.Much thanks again. Will read on...



posted by: las vegas atv tours (reply)
post date: 10.22.14 (12:38 am)

Wow, great article post.Really thank you! Want more.



posted by: designer sarees (reply)
post date: 10.22.14 (5:14 am)

Im obliged for the blog article.Really looking forward to read more. Want more.



posted by: peer reviewed journal (reply)
post date: 10.28.14 (5:54 am)

wow, awesome post. Want more.



posted by: learn (reply)
post date: 10.29.14 (6:18 am)

I appreciate you sharing this article.Thanks Again. Really Cool.



posted by: Salwar kameez (reply)
post date: 10.30.14 (3:48 am)

Muchos Gracias for your article.Really thank you!



posted by: SEO Boca Raton (reply)
post date: 10.31.14 (12:59 am)

I truly appreciate this post.Really thank you! Want more.



posted by: cyber monday deals 2015 (reply)
post date: 10.31.14 (1:18 am)

Thanks for the blog post.Really thank you! Will read on...



posted by: Designer anarkali suits (reply)
post date: 11.02.14 (9:09 am)

Thanks a lot for the post.Really looking forward to read more. Keep writing.



posted by: las vegas atv tours (reply)
post date: 11.03.14 (8:01 am)

I am so grateful for your post.Thanks Again. Great.



posted by: web design los angeles (reply)
post date: 11.07.14 (12:38 pm)

Really enjoyed this blog post.Much thanks again. Keep writing.



posted by: sportni stoki (reply)
post date: 11.07.14 (12:42 pm)

Great, thanks for sharing this blog.Thanks Again. Want more.



posted by: sportni stoki (reply)
post date: 11.07.14 (12:45 pm)

Thanks for the post. Cool.



posted by: sportni stoki (reply)
post date: 11.07.14 (12:49 pm)

Thanks for the blog article.Really thank you! Much obliged.



posted by: Stream video marketing for Nigerian websites (reply)
post date: 11.10.14 (1:36 pm)

Major thankies for the blog post.Really looking forward to read more. Cool.



posted by: models (reply)
post date: 11.10.14 (2:13 pm)

I cannot thank you enough for the post.Much thanks again. Much obliged.



posted by: retire in costa rica (reply)
post date: 11.11.14 (1:00 pm)

Im obliged for the blog. Will read on...



posted by: Visit this site (reply)
post date: 11.11.14 (1:04 pm)

I truly appreciate this article.Much thanks again. Really Cool.



posted by: About Riaz Mamdani (reply)
post date: 11.11.14 (1:08 pm)

Fantastic blog article.Really looking forward to read more. Great.



posted by: swimming pool maintenance company (reply)
post date: 11.13.14 (3:28 am)

Thanks a lot for the article post. Much obliged.



posted by: help for migrains (reply)
post date: 11.13.14 (3:32 am)

Major thankies for the article post.Much thanks again. Cool.



posted by: Locksmith in Palm Beach (reply)
post date: 11.13.14 (3:36 am)

Really appreciate you sharing this article post. Really Cool.



posted by: Local SEO Florida (reply)
post date: 11.13.14 (3:39 am)

Really informative blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.



posted by: hospitality manager jobs (reply)
post date: 11.13.14 (3:43 am)

Im thankful for the article. Much obliged.



posted by: best translation agencies (reply)
post date: 11.13.14 (3:46 am)

I really like and appreciate your article post.Much thanks again. Much obliged.



posted by: Deep Deep Throat (reply)
post date: 11.13.14 (3:17 pm)

Im obliged for the article.Really thank you! Want more.



posted by: Click for information (reply)
post date: 11.13.14 (3:21 pm)

Appreciate you sharing, great blog post.



posted by: Cheap Moving Services Melbourne (reply)
post date: 11.13.14 (3:26 pm)

Im obliged for the blog.Thanks Again. Awesome.



posted by: get your visa today (reply)
post date: 11.13.14 (3:34 pm)

Thanks for the blog post.Really thank you!



posted by: About Strategic Group Calgary (reply)
post date: 11.13.14 (3:42 pm)

This is one awesome blog article.Really thank you! Fantastic.



posted by: Strategic Group Calgary info (reply)
post date: 11.13.14 (3:46 pm)

A round of applause for your article.Really looking forward to read more. Awesome.



posted by: Read this page (reply)
post date: 11.13.14 (3:50 pm)

Thanks-a-mundo for the blog article. Keep writing.



posted by: Chicago video surveillance (reply)
post date: 11.13.14 (3:53 pm)

I really liked your article post.Much thanks again. Really Cool.



posted by: martial arts cumming ga (reply)
post date: 11.13.14 (3:57 pm)

I really enjoy the article.Really looking forward to read more. Fantastic.



posted by: carp fishing tackle (reply)
post date: 11.14.14 (4:54 am)

Really enjoyed this blog post.Much thanks again. Keep writing.



posted by: Assassins Creed Hoodie (reply)
post date: 11.15.14 (4:15 am)

Really informative article post.Really looking forward to read more. Will read on...



posted by: export strategy (reply)
post date: 11.18.14 (11:38 pm)

Thanks-a-mundo for the blog article.Much thanks again.



posted by: Estate agents (reply)
post date: 11.19.14 (4:44 am)

I truly appreciate this blog.Really thank you! Cool.



posted by: Civil engineer Derby (reply)
post date: 11.19.14 (4:46 am)

I truly appreciate this blog post. Really Cool.



posted by: accommodation Gloucester (reply)
post date: 11.19.14 (4:47 am)

Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Much thanks again. Really Great.



posted by: heating spares Birmingham (reply)
post date: 11.19.14 (4:49 am)

A big thank you for your article.Thanks Again. Fantastic.



posted by: waste management Yorkshire (reply)
post date: 11.19.14 (4:50 am)

I appreciate you sharing this blog. Really Great.



posted by: garden design Bristol (reply)
post date: 11.19.14 (4:52 am)

Im grateful for the article.Really thank you! Much obliged.



posted by: FSDU�s (reply)
post date: 11.19.14 (4:54 am)

Very informative blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.



posted by: vehicle stickers (reply)
post date: 11.19.14 (4:56 am)

I really like and appreciate your article.Thanks Again. Really Great.



posted by: office chairs (reply)
post date: 11.19.14 (4:57 am)

Major thanks for the article post.Much thanks again. Cool.



posted by: coffee machines (reply)
post date: 11.19.14 (4:59 am)

Awesome blog. Want more.



posted by: building maintenance services (reply)
post date: 11.19.14 (5:01 am)

Major thankies for the blog post. Awesome.



posted by: coach repair (reply)
post date: 11.19.14 (5:02 am)

Appreciate you sharing, great blog post.Really looking forward to read more. Cool.



posted by: West Jordan Plumber (reply)
post date: 11.19.14 (6:01 am)

Thanks-a-mundo for the blog.Thanks Again. Keep writing.



posted by: Naperville Air Conditioning Repair (reply)
post date: 11.19.14 (6:05 am)

Major thankies for the article.Really thank you!



posted by: atv tours las vegas (reply)
post date: 11.19.14 (8:01 am)

Really informative article.Really thank you! Keep writing.



posted by: View this site (reply)
post date: 11.20.14 (1:20 pm)

Thank you for your article post.Really looking forward to read more. Cool.



posted by: Check this out (reply)
post date: 11.20.14 (1:23 pm)

A round of applause for your article post.Thanks Again. Want more.



posted by: Iphone repairs (reply)
post date: 11.20.14 (1:27 pm)

Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.



posted by: Cakes Delivery In Hyderabad (reply)
post date: 11.22.14 (3:49 am)

Say, you got a nice blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

Your Name:


Your Comment: